Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Steinsopp - skogens milde konge

Steinsoppen kan ha så ulike størrelse og form slik som du ser på bildet her, så skal du lære deg den er det andre kjennetegn du må se etter for å være sikker.

KJENNETEGN: Rørsopp med 5–20 cm bred hatt, 5–15 cm lang og 3–6 cm bred stilk. Brun hatt i ulike nyanser, ofte halvkuleformet og med en smal hvit kant. Rørlaget under hatten er først hvitt, senere gult til olivengrønt. Rørene sitter tett i tett og kan se ut som en svamp når soppen blir eldre. Stilken er tykk, ofte klumpete, og lyse- brun. Et sikkert kjennetegn er det svakt hvite edderkopp- og årenettet øverst på stilken.

Rett under hatten ser du her et hvitt edderkoppnett som ofte strekker seg 1/2-2 cm nedover stilken. Ser du dette kan du være 100% sikker på at det er Steinsopp da ingen andre sopper har dette.


Nybakt bolle. Hatten på steinsoppen kan ofte se ut som en nybakt bolle sett ovenfra. Litt ulike stekegrader men faktisk et utseende som går igjen. Merk også den hvite kanten i ytterkant av hatten, akkurat som på en bolle du steker.


SE OGSÅ: Gjør deg klar til årets soppsesong her

KAN FORVEKSLES MED: Galle- rørsopp, men rørlaget hos den får etter hvert et rosa skjær. Den har et mørkt edderkoppnett på hele stilken. Den er ikke giftig, men veldig vond i smaken. Kan forveksles med flere, men ingen rørsopper i Norge er giftige.


Det mest sannsynelige du vil tro er steinsopp som du vil møte på din vei er ulike skrubb. (Til venstre på bildet) De har sorte "skjeggstubber" langs stilken mens steinsoppen (Til høyre på bildet) er mye lysere og ofte tykkere. Skrubbene er en matsopp men må varmbehandles 10-15 min, og er da en god matsopp.


GALLERRØRSOPP. Dette er den vondeste forvekslingen til steinsoppen. Legg merke til at rørlaget er blitt litt rosa (og ikke gult til olivengrønt) og at edderkoppnettet er på hele stilken og mørkere.

SESONG: Juni til tidlig september.

HVA SKAL SANKES: Hele soppen.

HVORDAN BRUKE STEINSOPP I MAT: Steinsoppen er mild i smaken og går for å være den kanskje beste matsoppen vi har. Konsistensen blir også herlig ved steking: litt sprøtt ytre og mykt indre, nesten som gåselever. Du kan faktisk servere den med samme garnityrer som til stekt ande- eller gåselever. Soppen skal varmebehandles, men i Sør-Europa brukes den rå i klassiske retter. Unge, pene eksemplarer kan spises rå i små mengder. Prøv med litt god olivenolje og noe syrlig, som kapers eller sitron, over.

Jeg liker enten å steke fersk steinsopphatt eller tørke hele soppen i skiver. Litt tørket steinsopp er et krydder som kan gjøre den kjedeligste rett fortryllende god. Hele soppen er god å tørke, mens til annen bruk blir gammelt rørlag litt ubehagelig bløtt i konsistensen og bør fjernes. Smaken kommer mye tydeligere frem og blir mer konsentrert etter tørking. Den tørkes ved 40 °C natten over og kan oppbevares lenge i tette bokser eller glass. Ved bruk bløtes den opp i væske i noen minutter, og både væsken og soppen blir med videre i matlagingen. Kokes den ned med litt hvitvin og fløte og smakes til med litt sennep, parme- san, smør og soya, har du en saus med mye smak. Den er fin til alt fra kylling til pasta og helst litt milde hovedingredienser, ellers forsvinner den milde, gode soppsmaken.

SE OGSÅ: Årets nyeste soppsett - bli sikker på Norges 11 mest velsmakende sopper

SLIK SANKER DU

LES OGSÅ: 3 herlige safter du kan lage av det du har i hagen

Du finner den både i løv- og barskog, og de største konsentrasjonene befinner seg ofte i 20–30 år gammel granskog. Let på litt åpne steder i skogen, og kanskje ikke de aller bløteste. Mengden varierer fra år til år, og noen år vokser den i store mengder. Finner du et sted med mye steinsopp, kan du sanke på samme sted et par ganger i uken. Soppen vokser raskt og kan bli stor på bare noen dager. Løft opp soppen og kutt av stilken nederst ved å skjære på skrå rundt det hele. Sjekk at den ikke er markspist og at kjøttet er fast og fint. Børst av eventuell jord før du legger den i kurven.

I disse områdene på kartet kan du helt sikkert finne steinsopp.

TEKST OG BILDER ER HENTET FRA PLUKK SELV BOKEN SOM FÅS HER

 

UNNGÅ INSEKTSBITT PÅ SOPPTUREN I ÅR
Noen er bekymret for hjortelusfluen, andre for flått, og noen kanskje bare lar irritasjonen av mygg og knott hindre dem i å gå på sopptur. Her finner plaggene du bør bære for å unngå bitt helt sikkert. Gå til side->

 

STEINSOPP "FOIE GRAS"

Dette vil smake spesielt godt for deg som liker gåse- eller andelever (foie gras). Soppen får omtrent samme konsistens som stekt "foie gras", og gir den samme bløte, fete følelsen med den lille sprø hinnen. Det er like eksklusivt som gåselever, så kanskje burde restauranter begynne å servere en slik kopi i stedet for den omdiskuterte råvaren.
Under oppskriften kan du lese hvordan du er sikker på at du har riktig sopp og helt nederst nøyaktig hvor du finner den i Norge.
"FOIE GRAS" AV SOPP
(oppskriften er hentet fra den kritikerroste sankeboken Plukk Selv som gir deg sanketips på arter og oppskrifter.)

 

INGREDIENSER
(forrett til 4 personer)

4 steinsopphatter, minst 7 cm brede
matolje
smør
flaksalt nykvernet pepper

2 ss rosiner
50 g sukker
1⁄2 dl portvin
1 ss ristede hasselnøtter, delt i to

4 skiver loff smør

 

SLIK GJØR DU

Ta av hatten på steinsoppen og skjær av rørlaget. Kutt hatten i rektangulære serveringsstykker à ca. 4 x 6 cm. Du får ett eller to serveringsstykker av én hatt, alt etter størrelsen. Du kan også steke hele hatten og kutte den i serveringsstykker etterpå. Snitt oversiden på hatten i små ruter slik som du ville gjort med svoren på et ribbestykke. Varm en stekepanne godt med mat- olje og stek sopphattene ved middels til høy varme, 2 minutter på hver side. Press ned hattene slik at de blir flate under steking. Mot slutten av stekingen tilsetter du en klatt smør. Ved servering krydrer du stykkene med godt flaksalt og nykvernet pepper.

Kok opp rosiner, sukker, portvin og hasselnøtter. La blandingen avkjøles litt og server til soppen. Loffen stekes gyllen og sprø i smør og kuttes i strimler. Her har jeg pyntet med litt røsslyng.

GJØR DEG KLAR TIL SOPPTUREN HER-->