Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

DEN STORE BLOMKARSEGUIDEN


Blomkarse er enkel å få til, passer de fleste hager og kan brukes i mat. 

FEM gode grunner til å dyrke blomkarse

1. Enkel å dyrke

2. Gir både næring, smak og farge til mat

3. Både blomster og frø kan spises

4. Egnet som bunndekke

5. Mislikt av brunsneglen

10 tips til bruk av blomkarse

- En allsidig matplante!

Blomkarse er planten for både deg som aldri har sådd et frø før, eller som har hatt egen hage hele livet. Den er flott på alle mulige voksemåter; balkongkasse, potte, blomsterbed og naturhage. Plantene får vanligvis et vell av blomster, og de er populære blant insektene, samtidig som de er et skue for øyet.


Det finnes rundt 80 varianter av blomkarse. Disse omfatter dverg-, slyng- og buskblomkarse. Blomkarse er en populær, ettårig plante, både fordi de er lette å få til, de blir utrolig flotte og de kan spises! De er også nyttige for insektene i hagen.


Blomkarse har en karselignende pepperaktig smak og hele planten kan brukes

1. Gi sting til salater, bruk som ruccola.

Som med ruccola kan også blomkarseblader og -blomster gi sting til salatene dine.


2. Bruk som erstatter for pepperrot og sennep. 

I retter du vanligvis bruker pepperrot eller sennep som smakstilsetter eller råvare kan du fint bruke blomkarse i stedet. Nydelig til alt av røkt mat og fisk.

3. Blomkarsepesto 

Dette må du bare prøve, en herlig frisk og sterk pesto. Bland med olivenolje, pinjekjerner, hvitløk og eventuelt parmesan. Bruk som vanlig pesto.

4. La dekor tilføre det sterke element i rettene dine. 

Aldri bruk dekor som ikke passer i en retts smaksbilde, det bare ødelegger. Blomkarse derimot kan ofte både dekorere og representere det sterke stinget du trenger i en rett for å høyne smaken. Om det er peppersmak, pepperrot, sennep, eller chili du vanligvis bruker i retter kan du prøve å sløyfe det og erstatte med blomkarse som pynt for å få noe lignende.

5. Blomkarse + fisk = sant

Blomkarse passer utrolig godt med fisk, bare prøv noen blader på din fiskerett neste gang.

6. Blomkarseeddik

Lag din egen eddik med smak av blomkarse. Legg blader eller blomster i hvitvins- eller eplecidereddik og la den infusere smak til eddiken. Perfekt i dressinger da du ofte bruker sennep i en dressing, og blomkarsen kan erstatte den og gi nytt preg på salaten.

7. Blomkarsekapers eller -pepper. 

Kapers er syltede blomsterknopper fra kapersplanten (capparis spinosa) som legges på salt, eddik og vann i like deler. Gjør det med umodne frøkapsler og bruk de som krydrede kapers hvor du ellers bruker kapers. Modne frø kan enten tørkes og brukes til å så nye planter, eller males og brukes som peppererstatning.

8. Tørkede blomkarseblomst. 

Legg blomkarseblomstene utover bakepapir og la de tørke i romtemperatur. Knus opp og ha på glass. Blandingen er utrolig vakker å drysse over fiskeretter eller andre retter hvor det trengs litt farge. Smaken blir også mye mildere.

9. Blomkarsesalt. 

Lag ditt eget smakstilsatte salt. Bland blomkarseblader, salt og kanskje litt sitronskall i en blender. Tørk i ovn og du har et helt grønt salt som du kan skape nye smaker med, og ikke minst er utrolig vakkert. Prøv deg frem med blomster på samme fremgangsmåte, da kan du lage både oransje, gult, rødt og rosa salt.

10. Blomkarsesaus. 

Varm opp olje og ha over blader, kjør på blender og sil igjennom klede. Da får du en grønn blomkarseolje som kan brukes for å smaksette majonesbaserte eller oljebaserte sauser, og gi retter et spennende preg.

Det kan være verdt å merke seg at større inntak av blomkarse (over 30 gram fersk blomkarse daglig) kan føre til slimhinneirritasjoner om man tygger på dem. Man kan også oppleve hudplager (dermatitt) om man får direktekontakt med plantesaften.

se våre blomkarsefrø

10 gode grunner til å dyrke blomkarse

1. Dobbel glede, dobbel nytte. 

Vakre blomster og god mat. Hele planten er spiselig og kan brukes på utallige måter i matlagingen fra egne eddiker, pesto, kapers til salater, sauser, chips av bladene og krydder.


2. Unngå ugress og hold på jordfuktigheten. 

Blomkarse egner seg utmerket som bunndekker der du dyrker annet, det holder på fuktighet i jorden og hindrer lys til ugress.

3. Mordersneglene liker den ikke og den kan avlede skadedyr. 

Ofte er det vanskelig å finne sorter som mordersneglene holder seg unna. Den liker ikke blomkarse, trolig grunnet dens karse/pepperaktige smak. I samplanting med andre planter kan de sterk duftende bladene både avskrekke for spesielle planter som er tiltrukket av en duft eller brukes motsatt for å tiltrekke og maskere. Er du f.eks. plaget at kålsommerfugler kan det hjelpe å plante blomkarse like ved da de tiltrekkes av blomkarsen utskillende «sennepsolje» og går dit i stedet for til din broccoli, kål og grønnkålavling.


4. Bra for nytteinsektene. 

Tiltrekker seg nyttige insekter som marihøner, gulløyer, bier og humler.

5. Enkel å lykkes med.
En perfekt plante å starte med hvis du ikke har så mye erfaring med å så frø. Den er svært voksevillig!


6. Trenger nesten ikke gjødsel. 

Heller ikke her er den krevende da den ikke krever særlig næring, får den det produserer den bare blader og ikke mye blomst.


7. Enkel å forme. 

Ikke vær redd for å rydde opp i blomkarsen hvis den vokser over sine bredder. Klipp den slik du ønsker å forme og den kommer igjen. Blomstene du tar bort holder seg faktisk lenge i vaser.


8. Blomstene holder seg lenge i små vaser. 

Ikke alle vet at blomkarse er en flott snittblomst. Blomkarseblomster i små vaser både pynter opp, dufter godt og holder seg frisk og pen lenge i vann. Ta med godt av stilken. Kniper du blomster gir den bare flere blomster.

9. Høyt A og C vitamin innhold. De kan også dyrkes som såkalt mikrogrønt og vær en nyttig tilskudd av vitaminer, spesielt A og C. Men som med alt annet skal man ikke overdrive inntaket.


10. Sikker plante for dyr og barnefamilier.
Her trenger man ikke passe på at dyr og barn spiser av planten. De kan knaske i vei, og planten kan sikkert has i alt fra balkongkasser, potter, ampler, steinområder, pallekarm osv.

slik dyrker du blomkarse

Jordtype

Blomkarse trives best i mager og dårlig jord, de vil faktisk få mindre eller ingen blomster om de får for mye næring!


Solforhold

Blomkarse trives best på solfylte steder, men liker gjerne litt skygge midt på de varmeste dagene når det steker som verst. De kan også vokse på skyggefulle steder, men de vil gjerne ha et glimt av sol i løpet av dagen. De tåler ikke frost.


Utviklingstid

Fra du planter frøet, til planten blomstrer, tar det ca 5 til 7 uker. Deretter blomstrer de langt utover høsten.


Plassbehov

Hver plante trenger ca 25 cm avstand i alle retninger.


Å dyrke fra frø

Blomkarsefrø er relativt store, omtrent som erter, og kan plantes direkte i hagen etter siste frost. De spirer best i varm jord. Du kan direkteså i mai-juni, men du kan også forkultivere fra april for tidligere blomstring. Så frøene ca 1,5-2 cm dypt. Da kan du plante ut spirene når frosten er over. Se lenger ned for nærmere beskrivelse.


Spiretid

Frøene spirer vanligvis 10-14 dager etter såing. Du kan fremskynde spiring ved å la frøene ligge i vann et døgn før planting. Et tips er også å la de ligge i kjøleskapet noen dager før dette, da får de en ekstra boost.


Formering

Blomkarse er enklest å formere med frø. Men det er faktisk mulig å formere med avleggere også. Du kan da klippe av en 7-10 cm lang bit av stilken og ta av de nederste bladene. Plasser avleggeren i fuktig Perlite eller sand, og røttene vil vokse ut etter 2-3 uker.


Vanning

Plantene trenger en del vann, så de må vannes jevnlig, spesielt når det er varmt ute. Det er likevel viktig å ikke overvanne plantene. La gjerne jorden tørke litt mellom hver vanning. De passer godt i selvvanningspotter.

Næring

Blomkarse trives best i næringsfattig jord, så du trenger egentlig ikke gjødsel.


Sykdommer og skadedyr

Blomkarse kan bli utsatt for bladlus og larver.


TIPS!
Hvis du får lus på plantene dine, kan du knuse noen av lusene ned på blomsterstengelsen med fingrene. Det vil få de andre til å forsvinne.


Beskjæring

Hvis plantene blir litt uryddige eller forvokste, er det enkelt å skjære de ned til en mer passende størrelse og form. De vil uansett raskt vokse til igjen. For å forlenge blomstringen, så kan du knipe av blomstene når de er ferdigblomstret.


Plantevenner

Blomkarse er en fin markdekker, så de kan være til hjelp med å holde nede ugress og gi skygge til jorden når de dyrkes nær høyere planter, som tomater, mais og solsikker. De tiltrekker også nyttige insekter som Marihøner og Gulløyer, og også bier og humler liker blomstene.

Produkter for å komme i gang med såing

Sale Off
Såbrett / såstasjon - 49 x 50 x H15 cm
309,00 kr199,00 kr

dette trenger du for å dyrke blomkarse

- blomsterpotter eller såbrett (med eller uten såplugger)

- merkepinner

- såjord

- frø

- plastfolie eller lokk til potter/såbrett

såing

  • Fyll opp potten med jord, eventuelt dynk såpluggene. Jorden vannes lett.

  • Stikk frøene ca 1,5-2 cm ned i jorden/pluggen. Bruk gjerne to-tre frø per potte/plugg. Et tips er å bruke en pinne eller blyant til å lage hullet som du putter frøet ned i.

  • Vann jorden forsiktig og ikke for mye etterpå.

  • Dekk potten med plastfolie eller tilhørende lokk/tak. Bruk gjerne merkepinner for ekstra støtte til plasten, og noter sådato og frøtype.

  • Pottene settes lyst, men ikke i direkte sollys, i romtemperatur. Når de spirer, kan de settes litt svalere.

  • Tips! Temperatur og lys styrer veksten. Ideelt sett vil plantene ha 20-24 grader. Mye lys og høy temperatur gir lange og spinkle planter, mens for lite lys og varme kan gi små og puslete planter.

prikling/ompotting

  • Ha næringsrik jord i litt større potter og vann godt.

  • Vær forsktig når du flytter plantene, da røttene er skjøre. Du kan bruke en liten, flat pinne/dibb for å flytte de.

  • Lag et passe stort hull i jorden og sett planten forsiktig ned. Ha jord rundt planten og trykk forsiktig ned. Planten settes omtrent like dypt ned i jorden som den sto før.

  • Planten ved siden av kan settes så nærme at bladene nesten kommer inntil hverandre.

  • Nå kan plantene stå i en temperatur på 17-18 grader, men pass på at de har nok lys. Hvis de får for lite lys og for mye varme, vil stilkene bli lange, tynne og hengslete.

utplanting

Du kan plante ut plantene når faren for frost er over. De trenger også å herdes, det vil si at du setter de ut noen timer på dagen og tar de inn på natten i en-to uker. Temperaturen bør være over 10 grader. Hvis det blåser for mye, vil plantene kunne ta skade, så se an været litt. Husk at blomkarse ikke ønsker for mye næring, så du bør ikke gjødsle de ved utplanting.

se flere dyrketips

Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...
Våre frøposer
Våre frøposer Vi selger frø fra ulike leverandører, og disse posene merkes forskjellig. Her får du en liten innføring i...