Asparges - dyrkeguide

Lær deg å dyrke selve juvelen av grønnsaker som er den første grønnsaken du kan nyte fra egen hage om våren. For å få god avling av enten grønne eller hvite asparges (som dyrkes under jorden), kommer tipsene her. Gjør grundig arbeid for du skal kunne nyte godt av arbeidet hver vår i mange år fremover. Det beste av alt er at du bare trenger å så en gang og nyte alle andre år. Og selve planten er en pryd å ha i hagen også etter du har plukket aspargesene på våren.

1.Velg plante, sted for utplanting og gjør forberedelser

  • FRØ ELLER BARROT? Det tar 3-4 år før du kan nyte asparges hvis du sår aspargesfrø. Det er rimeligere og mulig, men kan fort bli dyrere da det er vanskeligere å lykkes. Velg heller aspargeskroner/barrot som tar 2 år før du kan høste og enklere å lykkes med. Plukkselv.no har aspargeskroner/barrot som er utviklet 1 år og du vil få avling raskere.

I utgangspunktet kan du få både hvite eller grønne asparges av samme sort, men noen sorter er mer egnet til det ene eller andre.

  • RIKTIG STED. Velger du riktig sted for utplanting og planten slår seg til og trives kan de bli virkelig gamle. Velg et sted det er solrikt, lunt og lite vind og fri, drenerende jord. Husk at de blir 1,5 meter høye og at de ikke kaster skygge på et sted du ikke vil ha skygge i kjøkkenhagen din. Tenk også på at det er null toleranse for konkurranse med flerårige ugress for planten, så et stort område rundt og jorden du planter i må være helt uten ugress. Hovedrotsystemet vokser ganske nært jordoverflaten så det er også viktig at det blir luket for hånd. Asparges overlever også lengre nord i Norge, og det finnes ingen grense for hvor langt. Det viktigste er at når aspargesen først kommer opp om våren, da er den ikke så mottagelig mot frost og er varmekrevende.
  • JORD. Asparges er egentlig en strandplante og vil gjerne ha litt porøs jord med sand og trenger høy pH (6,5-7,5). Pløy jorden dypt og gjerne 2 år i forveien før utplanting. Røttene til veletablerte aspargesplanter vil gå ned til en dybde på 120cm, så det er viktig at jorda skal være god og rik på en god dybde. Ingen plantejord har så høy pH som behøves, så du må evt. blande i kalk før utplanting (bruk ca. 2,5 kg pr/10kvm alt etter hvilken jord du har i utgangspunktet). En mer naturlig ting og gjerne i tillegg er å bruke knust skjell, eller skjellsand (få fra en strand)hvis du får tak på det. Husk at det er enklere å få opp pH-en enn ned, så start med litt og gjør evt. en måling. Husk også jord fri for flerårige ugress som stjeler mye næring.
  • GJØDSEL. Asparges er en flerårig plante og har spesielt behov for næring den andre sesongen når røttene skal vokse mye. Tang er den beste næringen og kanskje mest naturlig i og med at det er en strandplante. Bruk ellers fullgjødsel eller bland inn kompost jord eller kugjødsel og da også dypt (min. 30-50 cm), siden røttene går dypt. Noen drysser også havsalt over jorden, vi er uvisst på om det er nødvendig eller har noen funksjon, men de som gjør det sier det er lang tradisjon for det. Asparges tåler høyt salt innhold.
  • RIKTIG TID. Plant ut i april i sør og mai i nord i landet når jordtemperaturen er nådd 10 ºC. Kjøper du barrot langt tid i forveien av utplanting må du bare passe på at de ikke tørker ut. Legg de i fuktig jord, kjølig og mørkt, gjerne i plast.

2.Utplantingen

Når jordtemperaturen er blitt 10 ºC, du har fått plantene, funnet riktig sted, fått riktig jord og pløyd og gjort jorden rik kan du starte utplantingen.

  • GRAV GRØFT. Grav en 20 cm. dyp og så bred grop til at røttene får plass å bre seg ut. Fyll på vanlig jord i gropen nederst i midten slik at det går en liten haug opp/rygg bortover og slik at roten ikke er i direkte kontakt med den rike jorden. Dette for at du kan plante selve kronen på roten på toppen av ryggen med de blekksprutlignende røttene liggende naturlig nedover. Vær forsiktig med og pass på at de blekksprutlignende røttene ligger jevnt fordelt på hver sin side av haugen. Fyll på med 8-9 cm jord, og når det kommer skudd kan du fylle på med mer jord til det er i plan med bakken rundt. Når skuddene er blitt 30-40 cm første året kan du gjerne gi en omgang fullgjødsel (½ kg fullgjødsel per 10 kvm)
  • AVSTAND. Plantavstand ca. 40-50 cm mellom hver plante, og radavstand 1 meter. Røttene trenger plass da det er de som skal vokse seg sterke og etablere nye røtter som skal kunne gi flere skudd/asparges.

3. Videre stell

  • VANN. Vann regelmessig.
  • LUK. Luk ofte for ugress, det er viktig. Vær forsiktig slik at du ikke ødelegger noe røtter, bruk heller hendene under luking enn redskaper.
  • LA PLANTEN VOKSE. Etter noen uker vil bregnelignende spirer komme opp, la disse vokse fritt første året og la planten vokse seg stor, 1-2 meter over bakken. Det blir nesten som en liten skog. Jo større og frodig den blir om sommeren jo større sjanse er det for stor avling.

Det er viktig å la planten vokse seg stor for at den skal gi avling. Den blir nesten som en skog, som jo kan bli en fin hekk i hagen.

LES OGSÅ: SLIK LYKKES DU MED ROSA RABARBRA

  • GI STØTTE. Gi plantene støtte slik at de får vokse seg store, og mate kronene i bakken slik at de blir større. Gir du ikke støtte og planter for nært kan det være vanskelig å luke når de vokser seg store.
  • KUTT NED PÅ HØSTEN, VIKTIG! Kutt ned alle plantene på høsten og kast planteavfall i komposten.
  • GJØDSLE. Gi gjødsel om våren, etter sanking og om høsten etter nedkutting. Gjødsle gjerne med tang.
  • IKKE SANK MYE I STARTEN. Ikke fall for fristelsen å plukke skuddene det første året og høst maks et par skudd det andre og tredje året pr. rot. Det vil du få igjen for de senere år slik at planten og røttene vokser seg store. De neste år kan du høste mer men la alltid en fjærlett busk stå til neste års avling.

Vent til 3. år før du lar deg friste av å sanke inn asparges skuddene, det vil du få igjen for senere.

  • HVITE ASPARGES. Skal du ha hvite asparges hyppes en vold med sandet jord over planterekken midt i april, ca. 30-35 cm høy. Da blekes skuddene, og når tuppen stikker opp av volden må du høste de ved å stikke et aspargesjern eller lang kniv ned i jorden for å kutte den av. Etter høsting jevner du ut jordvolden litt og lar aspargesplanten vokse vilt og samle krefter til neste års skuddsetting. Du trenger enda mer plass til hvit- enn grønn aspargesdyrking.

Hvite asparges blir dekt med jord slik at den blir bleket.

  • ERSTATT HUNNPLANTER. Sår du med frø kan du få både hunn- og hannplanter. Hunnplanten får grønne bær. Erstatt gjerne disse plantene med nye planter da hannplantene produserer opptil 40% mer avling enn hunnplantene som trenger energi til å produsere disse bærene.

Hunnplantene får grønne bær og kan med fordel erstattes da de gir mindre avling enn hannplantene.

LES OGSÅ: TOMAT DYRKEGUIDE - SLIK LYKKES DU

  • SANK INN. År 3. (hvis frø) og år 2 (hvis plante) kan du begynne å sanke. Bruk en skarp kniv og skjær av aspargesene på bakkenivå når de er ca. 15-17 cm høye. Stopp innsankingen etter 5-6 uker ved sankthans og la det vokse fritt igjen slik at du får asparges neste år igjen.