Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Bønner og erter - dyrkeguide

Alt for få både dyrker og benytter bønner og erter. De kan dyrkes hvor som helst bare de får sol. De er enkle å dyrke både i potter og bed. De vokser raskt og gir fantastisk flotte blomster. Og avlingen er jo en proteinrik delikatesse bare man lærer seg å bruke de, noe som er svært enkelt. Her kommer en guide for å lykkes og hvilke sorter du bør dyrke.

VELG SORT Erter krever mindre varme enn bønner som ikke tåler frost. Likevel blir samme sort ofte lengre jo lengre nord du dyrker grunnet lyset. Man deler opp bønner og ertene etter belgenes og frøenes utseende og anvendelse, og etter sortenes høyde og tidlighet. Hos brekkbønner, bondebønner og margerter spiser man bare de umodne, grønne frøene. På sukkererten, voksbønner, buskbønner spiser hele belgene med uutviklede frø. Bryterter har søte og kjøttfylte belger som høstes og nytes hele når frøene er nesten utviklet. 

DIREKTE SÅING UTENDØRS (mai-juni): Ikke så for tidlig direkte utendørs. For at frøene skal spire og ikke råtne må jorden oppvarmes til min. 12°C, helst 16°C. (Erter trenger 8-10°C). Så bønnene 3-5 cm. dypt, med en planteavstand på 10-15 cm. og 35-50 cm. mellom radene. Du kan så tettere i pallekarmer og bed men vær forsiktig fordi bønner skal vokse "luftig", da unngår man sopp. Så i fuktig jord når det er tørt og fint vær i vente aller helst.

Erter kan sås på ca. 3 cm. dybde og gjerne i flere omganger i sesongen for lengre høsting. Planteavstand 5-8 cm og 35-50 cm mellom radene. Planter du de på sommeren kan du gjerne plante frøene litt dypere for å unngå uttørking.

FORKULTIVERING (mars-mai): Sår du frø innendørs i såplugger bør plantene pottes om i større potter når spiren er 5-7 cm høy. Man kan også forkultivere direkte i større potter ved å bruke såjord øverst i potten og kompostjord nederst med litt naturgjødsel f.eks. Da klarer spirene å komme seg oppover i starten og etter hvert som de vokser finner røttene næring lengre ned når de trenger det. Legger du frø i vann kaldt over natten spirer de raskere.

Alle produktene finner du under kategorien såing.

JORD, NÆRING OG VANN. Bønner trives best i en lettere, fuktig og moldrik jord. Harv jorden dypt så den er så lett og løs som mulig. pH 6,5 er ideell så gjerne kalk jorden litt på forhånd. De lever i symbiose med nitrogenoppsamlende organismer og kan derfor også vokse i nitrogenfattig jord. Belgfrukter gjør faktisk jorden din mer fruktbar og virker jordforbedrende. P.g.a. dette trenger de ikke så mye næring. Jevn fuktighet er de derimot avhengige av da de har et overflatisk jordsystem. Du vil få lengre sesong ved bruk av vekst tuneller. Husk også å luk bort ugress.

Erter trenger heller ikke mye næring og virker jordforbedrende på jorden du bruker. Erter trives best i lyset, med godt drenert jord med et høyt humusinnhold og god fuktighet. Det kan være lurt å dekke til jorden rundt ertene (med annet plantemateriale eller kokkosdisk) for å holde på fuktigheten da godt med vann er svært viktig for erter.

STØTTE. Noen lave varianter er ofte ustabile, så etter spiring når du planter om bønnene i større potter eller ut i bed kan det være lurt å plante de litt dypere og dytte godt med jord opp mot planten. Bruk potter med støtte eller sett opp klatrenett for bed. Så du på friland er det lurt å sette opp dette før du sår. Vår selvvannende gropotte med 1,5 m støtte og vannreservoer er perfekt til dyrking av bønner og erter på terrassen.

SOL OG VARME. Alle typer bønner, i tillegg til bondebønner som faktisk er mer nært knyttet til erter, krever ganske mye varme og kan ikke tolerere frost. Derfor velger en varm, beskyttet sted for dem, helst i le av vind. Erter krever noe mindre varme men elsker lys.

HØST INN OFTE: Plukk inn belgene ofte. Ikke vent til de blir for store da de blir mer eller mindre trevlete og seige. I tillegg produserer planten nye belger så lenge du plukker de. Det er mulig å fryse ned bønner etter forvelling eller tørke de, men aller best er det å nyte de ferske.

TIPS! ANGREPSBESKYTTELSE. Bønner og erter angripes hovedsakelig av ulike sopp og virus. Et tips mot det er å strø kalk eller steinmel og spray jorden med sterk kjerringrokk (åkersnelle) buljong eller tang ekstrakt før såing og på plantene like etter fremveksten. Dette hindrer eller begrense angrep. Fjern også infiserte planter umiddelbart og brenn dem. Hvis ingenting annet fungerer på alvorlig angrep, så ta ugressmidler som definitivt dreper. Samplanting med andre arter styrker også, så erter og bønner med gulrøtter, poteter, selleri, mynte, vekster i kål familien, agurk eller mais. Men aldri i nærheten av planter i løk familien, eller fennikel. For ytterligere å redusere risikoen for infeksjon, bør du avstå fra å berøre bønner når de er våte eller fuktige.