Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Chili og paprika - dyrketips


Chili er morsomt å dyrke, er godt egnet i potter og kan gi unik smak til dine retter. Slik dyrker du paprika og chili.

TRE gode grunner til å dyrke paprika og chili

1. Dyrk chili etter egen smak og styrke 

2. Vær selvforsynt med paprika og chili 

3. En plante kan vare flere år - kan også gi vinteravling

Fakta om paprika og chili

Chili er en morsom plante å dyrke, den egner seg godt i potter og kan være både dekorativ og ikke minst bidra til mye og unik smak i din matlaging. Du kan lage retter som blir så unike og gode at ingen kan lage de like, rett og slett fordi den chilien du bruker ikke er å få tak hvis du ikke dyrker den selv.

Mange tenker kanskje ikke på at chili og paprika er flerårige planter, dvs. du kan ha samme planten i flere år hvis du gir den riktig stell. Så hvis du først sår dine egne planter kan du lage mange og gi de i gave.


Chili og paprika er i samme familie, og har derfor ganske like egenskaper når det kommer til dyrking. 


Du kan starte dyrkingen innendørs eller i drivhus i januar til senest mars, og kan etter hvert dyrke videre i potter på et beskyttet sted utendørs eller på friland. Husk; sår du 12 frø kan de bli 12 buskas som kanskje er litt mye å ha hjemme, men en veldig fin gave å få og gi.

Chili er delt inn etter scovillegrader, noe som sier hvor sterk den er, nærmere bestemt konsenstrasjonen av capsaicin. Alle våre chili er merket med scovillegrader, slik at du har en indikasjon på hvor sterk den er. Disse gradene kan avvike noe, da ulike kilder kan oppgi forskjellige grader på samme sort.

Hvordan velge riktig sort

Vi her i Norge har endelig begynt å skjønne hvor spennende ulike chili er, og at hver sort har sin unike smak som kan endre en rett totalt. Velg styrke som du tåler, og sort etter hvilken aroma du ønsker.


Det er ikke noe vits i å dyrke noe som du ikke klarer å spise eller noe som ikke rekker å bære frukt det første året. Ser du på sortens antall utviklingsdager kan du regne deg tilbake til den dagen du får sådd frøet for å finne ut om du rekker den sorten i år. 


Det finnes et hav av ulike sorter og vi i Plukkselv.no har et lite, men svært godt og variert utvalg sorter du vil lykkes med. Fra mild paprika til de milde tapaschiliene Padron, som du sikkert har smakt med litt havsalt på en tapasbar i Spania. Fra krydrede chili som kan gi chilisauser i ulike farger og smaker, til chili som egner seg å tørke til ditt eget chilikrydder.

Ved å ta utgangspunkt i Scovilleskalaen, så kan du se hvor sterk en chili er. Om du syns at Jalapeño  (5-8000 scv) er sterkt, så er nok ikke Habanero (350 000 scv) noe for deg. Da kan det kanskje passe med en Chili Beaver Dam (500-1000 scv). Og det samme gjelder motsatt; hvis Jalapeño er litt tamt, så kan du godt ta i litt for å få noe sterkere, for eksempel er Serrano (10-23 000 scv) eller Demon Red (30-50 000 scv) som sparker litt mer. Til sammenligning er paprika på 0, da den ikke inneholder capsaicin.

Se vårt utvalg av chili

Sale Off
Chili Espelette (4000 scv) - Økologiske frø
69,00 kr69,00 kr

Slik forkultiverer du

Såing/spiring - start tidlig

Start helst i februar og i hvert fall 8-10 uker før utplanting. Legg frøet knapt 1 cm dypt i såjord (såjord er best, men du kan bruke plantejord), klapp jorden i overflaten, vann og gjerne dryss over litt vermiculite for å slippe muggdannelse ved for mye fuktighet etter vanning. Plant 2 frø i hver plugg eller den lille såpotten du bruker, så lar du den sterkeste overleve og luker bort den andre senere hvis begge spirer. Dekk gjerne med plast eller sett i såboks/kultivator med lokk.


Beste spiretemperatur er 24-32 °C og de trenger ikke lys i starten, så sett de gjerne på badegulvet til du ser de begynner å komme en grønn liten spire. Det kan ta 1 uke og ikke bli forbauset før det tar 3 uker før du ser den første lille grønne spire.


Gi gode forhold og LYS

Så fort frøet gir en grønn spire MÅ de settes lyst, plast/lokk må tas av og de skal stå luftig. Idell temperatur er da ca. 20°C. Å sette de i en lun vinduskarm i februar gir ikke nok lys så man bør bruke vekstlys, og aller enklest er det i en selvvannende kjøkkendyrker med vekstlys. Fortvil ikke om temperatur ikke er perfekt, for vokser den for raskt blir den for høy og hengslete og vil ikke klare seg tilpasningen utendørs, og gir lavere avling. Etter 2 uker kan du også gi planten litt næring.


Plant om - gi vann nedenfra

Når du ser røttene går ut mot pottens kanter og planten har vokst, plantes de om i større potter og gis mer jord, da kan du gjerne bruke plantejord. Husk også underveis å gi planten rikelig med vann, men vannet bør komme nedenfra. Det er fordi det er lett å overvanne ovenfra og med vanning nedenfra velger planten selv det som er riktig for den. Jorden skal være passe fuktig. Det er enklest å styre med en slik type vanning. 


Tilvenn for utsettelse utendørs

Det er juni og forhåpentligvis jevnt varmt ute. Helst jevnt 15 grader hvis du ikke bruker drivhussystem. Nå har planten antagelig vokst seg større og du kan gjerne planten den om enda en gang litt dypere, i en større potte med mer jord. Bruk gjerne langtidsvirkende næringstabletter i jorden så slipper du å huske på næringen hele tiden. 

La planten bli vant med å stå ute og ta den inn og ut en ukes tid i intervaller. Finn et lunt og varmt sted med mye sol eller lag beskyttelse mot vind og vær rundt planten hvis du ikke har drivhussystemer. Settes de ut på friland må du ha en avstand på 30-50 cm på plantene.

Se vårt utvalg av såutstyr

Sale Off
Såbrett / såstasjon - 49 x 50 x H15 cm
309,00 kr200,00 kr

Utplanting og innhøsting

Nå har tiden kommet for å nyte sommersesongen. Plantene kan stå ute og de bærer etter hvert blomster og frukter. Husk at plantene trenger tilvenning før de plantes ut.

Pass på hetedager og uttørking

Du har selv sett på gradestokken på varme dager at den kryper langt over 30 grader i solen. Ved temperaturer over 30 grader kan befruktningen bli dårlig og planten kan tape mange blomster. Det gir dårlig avling. 


Å gi luft og skygge enten det er i drivhus eller utendørs, er viktig på slike dager. Husk at den ikke må få tørke ut, bruk gjerne dryppvanningssystemer hvis du ikke er flink å vanne jevnlig. Med selvvanningspotter er det enda enklere å lykkes.


I 2020 gjorde vi en test hvor vi sådde i vårt Easy to grow kit og fylte vanntanken faktisk bare 2 ganger fra februar - september, fra frø til stor plante med over 200 chili pr. plante, så det kan gjøres veldig enkelt. 

3-4 grener og plant ved andre arter den liker

La planten få utvikle 3-4 grener og plant gjerne sammen med basilikum og andre planter fra løkfamilien hvis du planter på friland. De trives sammen. I veksthus kan faktisk enkelte planter bli 2-3 meter høy om du er flink med kultiveringen. Beskjær til det er 2-3 grener og fest dem opp langs hengende tråder. I potter kan du egentlig forme og beskjære planten til den størrelsen du ønsker.


Høst inn kontinuerlig

Høst inn kontinuerlig når de er modne. De er modne når de er helt gjennomfarget røde. (eventuelt gule, brune, lilla osv. etter type du dyrker). Fortvil ikke om chilien har en annen farge enn du trodde først, når den er moden får den den fargen du trodde den skulle få, det kan ta en stund. Planten setter nye frukter så lenge du høster inn.


Nyt chilien i maten og husk at de kan tørkes for konservering bare ved å la dem ligge på kjøkkenbenken. Skal du lage chilisaus, fermenteres chiliene noen 3-4 dager først. Det gjøres best ved å kjøre ferske chili med litt salt og sette et lunt sted med plast over. Så kokes massen ned med litt eddik til ønsket tykkelse. Smaken blir bedre og holdbarheten blir lang.

Selvvanningspotter til chili og paprika

overvintring


Både paprika og chili er veldig følsom mot frost, så allerede sent i august og tidlig september kan du begynne å forberede plantene på et innendørsliv hvis du ønsker å beholde dem inne gjennom vinteren. Som ved utsettelse utendørs tilvenner du planten ved å ta den inn litt etter litt, for så å sette den ut igjen i intervaller en ukes tid.


Om vinteren må planten stå på ditt lyseste sted, gjerne under vekstlys og i romtemperatur. Er du heldig kan du faktisk få en runde til med chili gjennom vinteren. Klipp gjerne planten litt ned også slik at den ikke tar hele stuen din.


Her kan du lese mer om overvintring av paprika og chili -->.

Tørk en chili og du har frø til neste år.

Tørk en chili helt til at den er så tørr at du hører frøene skrangle inni frukten når du rister på den. Ha frøene i en papirpose og spar på de til neste år. Bytt frø med venner for flere sorter til neste år.

Se flere dyrketips

Epletrær - dyrking og stell
Epletrær - dyrking og stell Å ha ett eller flere epletrær i hagen er både hyggelig og nyttig. Du får...
Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...