Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Blomsterløk - slik settes de


Å sette blomsterløk er veldig enkelt, det vanskeligste er ofte å velge hva man skal plante. Mange er likevel usikre på hvordan de skal gjøre dette, så vi har samlet noen tips.

Når skal blomsterløk plantes

En enkel huskeregel er at løkplanter som blomstrer på våren, settes på høsten før frosten kommer, rundt september-oktober. Planter som blomstrer på sommer og høst settes på våren, gjerne i potter innendørs før utplanting, eller så fort frosten har sluppet taket i jorden kan de plantes direkte utendørs.


Vær obs på at det i september ofte kan være mye regn, så ikke sett de for tidlig hvis det er dårlig drenering og jorden er våt, da kan løken råtne. Ofte trenger du ikke tenke på hvilke sorter som settes høst/vår fordi de som selger løk, har kun løk til salgs i de periodene de skal settes.


De som settes på høsten tåler å ligge i jorden gjennom vinteren i frosten. Må du lagre løk før utplanting, noe vi ikke anbefaler, kan de lagres en kort periode tørt og kjølig.


Om det er en varm høst der du bor, så kan nettene fortsatt være kjølige, og frosten rett rundt hjørnet. Du kan trygt plante blomsterløken når du mottar de. Da rekker de å etablere seg bedre før vinteren, og får en god start til våren. Noen ganger begynner de å spire litt før frosten kommer, men dette regulerer de av seg selv og stopper når det blir kaldt.

Velg riktig sort etter klimaet der du bor

  • Velg sort som tåler klima der du bor - For løk som settes høst og skal igjennom vinteren er det viktig at du velger en sort som er innenfor klimasonen der du bor. Sommerblomstrende løk, f.eks. gladioler, som settes på våren tas inn på høsten, tørkes litt og oppbevares kjølig til planting på våren igjen. Å ta opp/ned og ut/inn slipper du med flerårige løk som settes på høst.

  • Landet er delt inn i klimasoner som igjen kan fortelle deg hva som kan dyrke der du bor. Hver løk er er merket med klimasoner fra H1(mildest vinter) til H8 (kjøligst vinter), og gjør det enkelt for deg å velge riktig sort. Dette er ikke en garanti, men en guide. Vil du være helt sikker, velg alltid planter i en klimasone under den der du bor. Snør det mye der du bor er det bare bra, da snø isolerer. Det viktigste for vinteroverlevelse er likevel å ikke plante for sent. Plant helst i start september slik at løkene rekker å sette røtter for å øke sjansen for at de overlever vinteren. God drenering er også et viktig tiltak.

    Finn din klimasone her (ekstern lenke). Plukkselvs utvalg av løk som settes på høsten er som oftest innen for H6-H8, tilpasset norsk klima, vind og vær.

  • Velg sort etter hvor lenge du ønsker blomstring og spredning. Det finner blomsterløk som blomstrer flottest første år og kanskje to-tre år til, eller er flerårige og naturaliserende. Naturaliserende løk er også flerårige, men de sprer seg også eller deler seg og blir flere.

    Villtulipaner og scilla er eksempler på naturaliserende sorter som sprer seg villig. 

Se våre blomsterløk

Se vårt utvalg av blomsterløk 

Slik planter du blomsterløk

  • Fyll potte med litt leca først og deretter jord, eller finn et sted i hage og bed du ønsker de skal komme. Enkelte sorter kan også plantes i plenen og blomstrer før første plenklipp, f.eks. scilla og snøklokke. Potter bør settes under tak et kjølig sted, eller dekkes til for å unngå vann og is i potten.
  • Grav eller stikk et hull med en løkplanter som er 3 ganger diameter på selve løkene du skal setter. Ha en avstand på 2 ganger diameter på løkene. Setter du løken veldig dypt er det også sikrere at den overlever vinteren hvis du er i tvil på sorten der du bor.
  • Sett løken ned i hullet med den spisse enden opp. (Du kan også sette de opp-ned, men det vil føre til senere blomstring)
  • Fyll på med jorden du fjernet.

Jord, vann og næring


Dette er veldig enkelt. Løk trives i hvilken som helst jord, bare husk drenering. Alle næringen planten trenger er allerede i løken. Planter du på høsten, vanner du en periode på tre uker til de har fått satt røtter. Planter du på våren vanner du slik at jorden er fuktig, akkurat som med andre planter.

Plant flere sammen til et fyrverkeri

Det er mange måter å plante løk på, og det trenger ikke bare være i blomsterbed. Å sette sammen løker av ulike sorter og farger er utrolig morsomt. Her kan du virkelig leke "pyrotekniker". Hvordan vil din "rakett" se ut når den kommer opp?

  • Lag mønstre, bokstaver eller bilder. Løkene vokser ganske rett opp så det er enkelt å sette de slik at de blir det du måtte ønske når de kommer opp mtp form. Når det gjelder farger er det jo bare fantasien som setter grenser. Hva med å time det norske flagg i blomster til 17.mai, klarer du det? Kanskje etter et par års erfaring med hva som blomstrer på hvilken tid hos deg.
  • Lang blomstring. En velkjent metode som kalles lasagnemetoden. Du planter ulike sorter blomsterløk i ulik dybde enten i potte eller bed. De som blomstrer først plantes øverst og de som blomstrer sist plantes nederst, gjerne i 3-4 lag med ulike sorter. Slik kan du få blomstring i lang tid og en potte eller et bed som hele tiden er i endring. Å plante noen opp ned av samme sort i samme høyde vil også gi blomstring på ulikt tidspunkt og noe lengre blomstring. Bildet under er en såkalt "blomsterbombe" med løk plantet i tre lag.
  • Piff opp hagens kjedelig soner. Hva med å plante blomsterløk rundt frukttrær, langs hekken eller på et sted der det kommer planter sent i sesongen? Da har du noe fargerikt å glede deg over mens du venter på resten.
  • Overraskelse! De fleste har det de trenger og alle blir glade for blomster. Så hvorfor ikke overraske noen til jul i år. Avtal med noen i huset/hagen til den du ønsker å overraske og finn en dag personen er bortreist eller på jobb. Lag et kart over hageområdet på huset, planlegg og noter hva du skal plante hvor. Plant høstløk i hagen når personen er bortreist. Dette er enkelt å gjøre uten at det synes, men vær ekstra påpasselig. Til jul gir du kartet i gave. Vi kan love deg at den som får gaven vil glede seg til våren og ha mye glede av det som dukker opp her og der.

    Klikk på bildet for å lese mer om "blomsterbomben" vår:

Lag en blomsterbombe

Se flere dyrketips

Epletrær - dyrking og stell
Epletrær - dyrking og stell Å ha ett eller flere epletrær i hagen er både hyggelig og nyttig. Du får...
Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...