Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Blomsterløk - slik settes deÅ sette blomsterløk er utrolig enkelt, det vanskeligste er ofte å velge hva. Men mange er usikre på både hva som varer og hvordan det gjøres, så her kommer en guide på det mange sikker lurer på.

Når plante

De som blomstrer vår settes på høst i september/oktober før frosten setter inn, og de som blomstrer sommer settes på vår helst i potter innendørs før utplanting eller så fort frosten har sluppet taket i jorden direkte utendørs. Vær obs på at det i september ofte kan være mye regn, så ikke sett de for tidlig hvis det er dårlig drenering og jorden er våt, da kan løken råtne. Ofte trenger du ikke tenke på hvilke sorter som settes høst/vår fordi de som selger løk, har kun løk til salgs i de periodene de skal settes.

De som settes på høsten tåler å ligge i jorden gjennom vinteren i frosten. Må du lagre løk før utplanting, noe vi ikke anbefaler, kan de lagres en kort periode tørt og kjølig.

Velge riktig sort etter klima der du bor, og blomstrer mange år

1.Velg sort som tåler klima der du bor - For løk som settes høst og skal igjennom vinteren er det viktig at du velger en sort som er innenfor klimasonen der du bor. Sommerblomstrende løk som settes på vår tas bare inn på høst, tørkes litt og oppbevares kjølig til planting på våren igjen. Å ta opp/ned ut/inn slipper du med flerårige løk som settes på høst.

Landet er delt inn i klimasoner som igjen kan fortelle deg hva som kan vokse der du bor. Hver løk er er merket med klimasone H1(mildest vinter)-H8 (kjøligst vinter),og gjør det enkelt for deg å velge riktig sort. Dette er ikke en garanti, men en guide. Så vil du være sikker, velg alltid planter i en klimasone under. Snør det mye der du bor er bare det bra, da snø isolerer. Det viktigste for vinteroverlevelse er likevel å ikke plante for sent. Plant helst i start september slik at løkene rekker å sette røtter for å øke sjansen for at de overlever vinteren. God drenering er også et viktig tiltak.

Finn din klimasone her (ekstern lenke). Plukkselvs utvalg av løk som settes på høst er som oftest innen for H6-H8, tilpasset norsk klima, vind og vær.

2.Velg sort etter hvor lenge du ønsker blomstring og spredning. Det finner blomsterløk som blomstrer flottest første år og kanskje to-tre år til, eller er flerårige og naturaliserende. Naturaliserende løk er også flerårige men de sprer seg også eller deler seg og blir fler.

Villtulipaner og scilla er eksempler på naturaliserende sorter som sprer seg villig.

 

Hvordan plante

  1. Fyll potte med litt leca først så jord, eller finn et sted i hage og bed du ønsker de skal komme.(enkelte arter kan settes på plenen også og blomster før første plenklipp f.eks. scilla og snøklokke. Potter bør settes under tak kjølig sted eller dekkes til.
  2. Grav eller stikk et hull med en løkplanter som er 3 ganger diameter på selve løkene du skal setter. Ha en avstand på 2 ganger diameter på løkene. Setter du løken veldig dypt er det også sikrere at den overlever vinteren hvis du er i tvil på sorten der du bor.
  3. Sett løken ned i hullet med den spisse enden opp. (Du kan også sette de opp-ned, men det vil føre til senere blomstring)
  4. Fyll på med jorden du fjernet.

 

Jord, vann og næring

Dette er veldig enkelt. Trives i hvilken som helst jord, bare husk drenering. Alle næringen planten trenger er allerede i løken. Planter du på høst vanner du en periode på 3 uker til de har fått satt røtter. Planter du på vår vanner du slik at jord er fuktig, akkurat som med andre planter.


Plant flere sammen til et fargefyrverkeri

Å sette sammen løk av ulik art og farge er utrolig morsomt. Her kan du virkelig leke pyrotekniker. Hvordan vil din rakett se ut når den kommer opp?

Ideer:

-Lag mønstre, bokstaver eller bilder. Løkene vokser ganske rett opp så det er enkelt å sette de slik at de blir det du måtte ønske når de kommer opp mtp. form. Når det gjelder farger er det jo bare fantasien som setter grenser. Hva med å time det norske flagg i blomster til 17.mai, klarer du det? ..kanskje etter et par års erfaring.

-Lang blomstring. En velkjent metode som kalles lasagnemetoden. Du planter ulike sorter blomsterløk i ulik dybde enten i potte eller bed. De som blomstrer først plantes øverst og de som blomstrer siste plantes nederst, gjerne i 3-4 lag med ulike sorter. Slik kan du få blomstring i lang tid og en potte eller et bed som hele tiden er i endring. Å plante noen opp ned av samme sort i samme høyde vil også gi blomstring på ulikt tidspunkt og noe lengre blomstring.

-Surprise. De fleste har det de trenger og alle blir glade for blomster. Så hvorfor ikke overraske noen til jul i år. Avtal med noen i huset/hagen til den du ønsker å overraske og finn en dag personen er bortreist eller på jobb. Lag et kart over hageområdet på huset, planlegg og note hva du skal plante hvor. Plant høstløk i hagen når personen er bortreist. Dette er enkelt å gjøre uten at det synes, men vær ekstra påpasselig. Til jul gir du kartet i gave. Vi kan love deg at den som får gaven vil glede seg til våren og ha mye glede av det som dukker opp her og der.