Caladium - dyrketips: Slik lykkes du


Hva gir vel ikke mer vårfølelse enn å planlegge neste sommers planter? Når du mottar vårknoller og barrøtter tidlig på våren, er det kanskje lenge til de kan plantes ut. Her får du tips og veiledning til oppbevaring og planting av dine knoller.

FAkta om Caladium

Caladium er også kjent som Elefantøre, og blir noen ganger kalt Jesushjerte eller Englevinger. Det finnes over 1000 navngitte varianter. Den kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og vokser vilt i tropiske strøk der de trives best i åpne skogsområder og langs elvebredder. De går i dvale under tørkesesongen, som tilsvarer vinteren her hos oss. De ville plantene blir rundt 40 til 90 cm høye, og får blader som er lange og brede på 15-45 cm.


Caladium kan være krevende å få til, og dyrkes fra knoller, slik som begonia og dahlia. De trenger mye varme for å spire, og hos oss er den hovedsakelig en inneplante. Den kan stå ute på sommeren når det er godt og varmt, men det kan være lurt å sette den i delvis skygge så ikke solen brenner bladene. Når den får mye lys, blir også fargene på bladene kraftigere.


Caladium liker best høy luftfuktighet, derfor er det lurt å holde den borte fra trekk, peiser, varmeovner og varmepumper. Spray gjerne med lunkent vann flere ganger i uken.


Visste du at Caladium får blomster?


Caladium kan få blomster, og til å begynne med ser de ut som nye blader som ikke vil folde seg helt ut. De er gjerne ganske uanselige og er gjerne lysegrønne til hvite i fargen. De ligner på Fredslilje, men er mindre. Disse er gjerne skjult av bladene, så kan hende du må titte litt ekstra etter for å se dem.


Du kan klippe av blomstene for å fremme dannelse av flere blader, da planten bruker mye energi på å danne blomster. 


Frøformering

Det er mulig å få frø på Caladium, og har du flere forskjellige typer, kan du prøve å krysspollinere de. Dette er tidkrevende og ikke så lett å få til. 


Selve blomsten er hann øverst, og hunn nederst, og hunn-delen er moden først, før blomsten åpner seg. Når hunn-delen er "ferdig", åpner blomsten seg og hannen vil produsere pollen. Delene er ikke modne samtidig, nettopp for ikke å selvpollinere. Du må derfor bruke to planter i ulike stadier for å oppnå pollinering. Denne prosessen er vanskelig og krevende, men går kort fortalt ut på at du faktisk må skjære opp en knopp akkurat når hunnen er klar, ta pollen fra en annen blomst og pollinere med f eks en liten børste. Om du lykkes, vil det blir frø etter ca 4-6 uker. Kanskje klarer du å lage din egen hybrid-caladium!



Forpakning og innhold
Caladium som leveres fra oss, kommer i en plastpose med sagspon. Utenpå finner du en etikett, der all nødvendig informasjon om planten er forklart med symboler. Her får du opplyst artikkelnummer, sortsnavn og bladenes farge. I tillegg er det opplyst om blomstringstid (rødt symbol på bildet under og er ikke oppgitt), plantehøyde, planteavstand og plantedybde. Posene er ikke merket med bilde, men du finner enkelt bilder og mer informasjon ved å søke på artikkelnummer eller plantenavn i nettbutikken.


På bildet under vises Caladiumknoller. Pakken leveres med én knoll, som kan variere noe i størrelse. En jumboknoll måler rundt 5-9 cm i diameter. Knollene er ofte avlange, og målet gjelder derfor på langs. De kan virke ganske tørre, men så lenge de ikke er myke eller helt innskrumpet er det som regel masse liv der. Knollene kan se ut som flere knoller som henger sammen. Noen ganger vil disse dele seg, men dette har ingenting å si for knollen. Det er slik de formeres. Du kan fortsatt plante alle i samme potte og få en stor og fin plante, eller du kan dele de i flere potter og få flere mindre planter. 


Det kan være litt vanskelig å se hva som er opp og ned på en Caladiumknoll. På bildet under har de fått et lite skudd/øye, men om de ikke har fått dette tåler de å bli plantet alle veier. De har gjerne litt trådaktige røtter  som stikker ut fra oversiden sammen med spiren, så hvis du ser en klynge med disse, så skal de opp.

Oppbevaring etter mottak og før utplanting

Vi anbefaler å plante knollene så fort som mulig etter mottak, slik at det er enklere å få spiring på disse. Om det er vanskelig å plante med en gang, har du mulighet til å lagre den først, men dette kan også forringe spireevnen. Vær oppmerksom på at oppbevaring skjer på egen risiko med tanke på reklamasjon.


Du kan la de ligge i posen de kommer i, denne er perforert og inneholder sagspon. La de ligge i en eske uten lokk, slik at ikke fukt blir innestengt i posen og at de har god luftgjennomstrømning. 


Optimal lagringstemperatur er rundt 20-25 grader, men de tåler ned til 16 grader. For lav temperatur kan gjøre at de spirer sent og vokser ujevnt. 


Se vårt utvalg av caladium:

PLANTING

Caladium kan plantes tidlig på våren. De går gjerne i dvale på vinteren, men når det blir varmere på våren vil de spire igjen. Du kan plante knollene med en gang du får de, men vær obs på at det kan ta lang tid før de spirer, helt opp til to måneder. Dette avhenger blant annet av temperaturen. 

Slik planter du:


1. Knollen kan være rund eller avlang og litt knudrete. Noen ganger ser du tydelig hva som er opp, andre ganger ser den ut som en knudrete ball uten noen gitt retning. Er du i tvil, vil den uansett spire om du setter den feil vei.

2. Dekk knollen med ca 5 cm jord, gjerne lett, men godt drenert jord. Bruk gjerne 1/4 del sand eller perlite for bedre drenering og luftigere jord. 


3.Vann lett etter planting, og sett planten varmt, gjerne over 25 grader. Caladium liker høy luftfuktighet, så den vil trives på et baderom. Ikke la jorden tørke ut, og bruk lunkent vann når du vanner. Vann helst nedenfra, gjerne 2-3 ganger i uken, men ikke la planten bli stående i vann.


Merk
: Husk at vinduskarmer er kaldere enn lenger inn i rommet, og at de kan få det for kaldt her.

HERDIng

Begonia boliviensis "Skagumtype"

Herding før utplanting


Caladium er en tropisk plante, og vil på mange steder ikke trives utendørs i Norge. Om du har en vinterhage eller lun krok uten for mye direkte sol, kan den stå ute ute midt på sommeren. 


Du herder planten og tilvenner den et liv utendørs når det har blitt godt og varmt. Det bør være over 16 grader om den skal stå ute, gjerne mer. La den stå ute noen timer hver dag over en uke eller to, før du lar den være ute hele døgnet. Ta den tidlig inn på høsten.


Vi vil anbefale å bruke denne som inneplante.

Jordforhold og næring

Jordforhold


1. God drenering: Caladium trives best i en lett, godt drenert jord som holder på fuktighet, samtidig som den ikke blir vannmettet. Bland gjerne inn 1/4 del perlite eller litt sand i jorden, eller bruk en ferdig pottemiks med jord


2. Jevn fuktighet: Caladium liker ikke å tørke ut, og jorden bør derfor alltid være litt fuktig. Pass derfor på å vanne jevnlig, eller bruk en selvvanningspotte, slik at planten kan regulere dette selv.


2. Riktig næring: Caladium foretrekker jord som er rik på nitrogen og kalium, denne hjelper planten å utvikle sterke og sunne blader. Et moderat nivå av fosfor vil fremme rotutvikling. I tillegg kan sporstoffer som magnesium, mangan og jern bidra til at bladene får den kraftige fargen de er kjent for. Du kan tilføre næring rundt hver 14. dag. Husk at det er bedre å gi for lite enn for mye næring til Caladium, da for mye kan gi skade.


3. pH-verdier: Caladium foretrekker litt sur jord, med en pH mellom 5,5 og 6,5. For å gjøre jorden surere, kan du tilsette surjordsgjødsel, f eks samme gjødsel som brukes til rhododendron.


4. Planting i potterlegg et lag med lecakuler i bunnen for ekstra god drenering. Lecakulene kan dekkes med duk, eller annet stoff du har liggende (gammelt sengetøy, håndklær), før du fyller på med jord. Du kan også bruke selvvanningspotter, da bruker du verken lecakuler eller duk, men lar potten stå for vannreservoaret.


Se andre dyrketips:

Epletrær - dyrking og stell
Epletrær - dyrking og stell Å ha ett eller flere epletrær i hagen er både hyggelig og nyttig. Du får...
Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...

Vinterlagring

Caladium er en flerårig plante, men visner gjerne tilbake i vinterhalvåret og skyter nye skudd på våren når det blir varmt. Den tåler ikke frost.


Du kan la caladium stå i potten gjennom vinteren, og gi den pause fra vanningen. Du kan også grave opp knollene og oppbevare disse før de plantes på nytt på våren.


Slik gjør du: 

1. Utover høsten vil bladene henge litt og visne ned, de vil også kunne bli blekere og blasse i fargen.

2. Fjern forsiktig jord fra knollen. Den kan ha dannet sideknoller, og disse kan ramle av i jorden. Sjekk derfor jorden for flere knoller.


3. Skyll av jorden, og klipp av stilkene. Hvis det er råtne partier på knollen, kan disse skjæres bort. La knollen tørke godt. Pakk knollene inn i litt papir, i åpen plastpose eller eske med litt perlite. La den ligge luftig. Husk at Caladium er en tropisk plante, og den kan oppbevares ved ca 16-25 grader.


Tips! Merk hver knoll med navn og sort for enkel identifikasjon når du vil plante dem igjen til våren.

Vinterlagring knoller

Formering

Caladium er enkel å formere. Du deler knollen enkelt med fingrene eller med kniv, eller den vil dele seg selv. Dette kan du gjøre når som helst på året, men det beste tidspunktet er våren før utplanting eller ved ompotting. Caladium får også blomster, men det er ikke vanlig å formere denne med frø. Frøformering krever tålmodighet, og høy varme og luftfuktighet. Det er heller ikke så enkelt å stiklingsformere denne, da bladene vokser direkte fra knollen, uten noen vanlig stilk.


Hengebegonia Pendula Pink

Ofte stilte spørsmål

Jeg har fått en knoll som har delt seg, er den død?

Nei, knollene er litt skjøre og består av flere knoller som henger sammen. Disse har ganske lett for å dele seg. Du kan plante alle i samme potte, og du vil fortsatt få en stor plante. Dette skjer oftest der knollen har en mer avlang fasong. Det vil ikke påvirke spiringen, bortsett fra at alle delene vil spire hver for seg.


Min caladium vil ikke spire, hva gjør jeg?

Caladium ligger i dvale på vinteren og trenger litt tid på å våkne på våren. Knollene kan bruke opptil to måneder på å spire. De vil også ha MYE varme, så sett den gjerne på et gulv med varmekabler slik at den får mer enn 25 graders jordtemperatur. Da vil du nok se at den spirer litt raskere. 

Hvis du har caladium til spiring under 20 grader, kan det bli for kaldt. Husk at en vinduskarm som oftest er kaldere enn rommet ellers, så sett den gjerne lenger inn i rommet. Unngå direkte sol, men sett den gjerne et lyst sted, f eks ved et nordvendt vindu.

Jeg har fått en knoll med mugg, hva gjør jeg?

Noen ganger kan det være at Caladiumknoller får litt mugg på seg. Dette er vanligvis ikke noe problem, så lenge knollen er fast og fin. Dette skyldes at caladiumknoller aldri er helt i dvale, men fortsetter å "puste". Dette gjør at de tar til seg oksygen og skiller ut karbondioksid og vann. Dette fører til høy relativ luftfuktighet, spesielt i lukkede forpakninger. En annen ting er at caladium hele tiden flasser av de ytterste lagene av knollen. Disse døde planterestene sammen med fuktighet gjør at det kan bli overflatemugg på caladium. Denne er ikke giftig, og er samme typen mugg du får på brød. La de få tørke og ligge luftig, deretter plantes de så fort som mulig.


Skal knollen ha øyne/skudd når jeg får den?

Caladium har ikke alltid skudd når du får de, siden de ligger i dvale. Dette betyr ikke at den er død. Plant den som anvist, og sett den godt og varmt, så vil du nok se at den spirer i løpet av noen uker. Hvis knollen er helt myk, eller inntørket og svart, så kan den være død.


Får Caladium blomster?

Ja, de kan få blomster. Disse er gjerne lysegrønne til hvite, og kan ofte skjule seg under de andre bladene. De ligner liljeblomster. Det kan være lurt å knipe av disse, da planten bruker mye energi på å lage blomster og ikke lager like mange blader.


Er Caladium flerårig?

Ja, knollene er flerårige, men de tåler ikke frost. Som potteplante kan den stå i potten over vinteren, eller du kan grave opp knollen og oppbevare den varmt og tørt over vinteren før ny planting.


Kan Caladium stå i skyggen?
Ja, Caladium er velegnet til å stå i skyggen. De liker ikke så godt direkte sol, men indirekte sollys på en lys plass, for eksempel ved et nord- eller østvendt vindu gjør at den trives. Den trenger godt med lys for å utvikle de sterke fargene på bladene.


Hvor ofte må må jeg vanne Caladium?

Caladium liker jevn fuktighet, så den kan god vannes flere ganger i uken, helst med undervanning - altså ikke oppå jorden, men fra undersiden av potten. De liker ikke å tørke ut.


Kan jeg klippe ned Caladiumen? 

Du kan klippe av visne blader, men friske blader kan du la stå. Når planten visner ned på høsten, kan du fjerne alle bladene. La de visne ned, slik at næringen går tilbake i knollen.


Kan jeg ta stiklinger av Caladiumen?

Nei, de er ikke egnet til stiklinger, da bladene vokser rett ut fra knollen uten stilk. Den beste formeringen er deling av knoll.


Kan knollene deles?

Ja, Caladium er enkel å dele. Bruk fingrene eller en skarp kniv og skjær opp mellom knollene. Du vil se at knollen består at flere sammenhengende knoller. Prøv å få med øyne/skudd på alle delene. Deling kan gjøres både høst og vår, men er kanskje best på våren før utplanting.


Kan dere skaffe en annen Caladium enn tilgjengelig i sortimentet? 

Vi vet, og setter pris på, at mange av kundene våre er ivrige samlere av caladium, men dessverre er det noe begrenset av hva vi får tak i. Husk at det finnes over 1000 navngitte Caladiumsorter. Vi tar gjerne i mot produktønsker, og sjekker med produsentene hva de har tilgjengelig. Vi minner også om at produkter gjerne bestilles inn omtrent et halvt til ett helt år i forkant av salg, slik at denne prosessen tar lang tid.