Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Grønnkål - kjøkkenhagens supermat


Grønnkål er næringsrikt, har mange helsefordeler og er enkel å dyrke.

TRe gode grunner til Å dyrke grønnkål

1. Grønnkål er supermat - full av fiber, næring, vitaminer og mineraler

2. Lett å dyrke, kan stå ute i hagen hele året

3. Meget anvendelig i mat og god på smak

Grønnkål er supermat!

Grønnkål er å regne som supermat. Den er proppfull av næringsstoffer, vitaminer, mineraler og også proteiner.


Grønnkål inneholder blant annet mange vitaminer og mineraler, som vitamin K, C, A og B6, samt kalium, jern og kalsium. Grønkål er også rik på antioksidanter, som kan bidra til å forhindre sykdom og ha en positiv effekt på huden.


Grønnkål kan ha en positiv effekt på hjertet. Den inneholder betakaroten, folat og fiber, som alle er viktige for hjertet. Grønnkål kan også ha en positiv effekt på hjernen, da den inneholder omega-3-fettsyrer, som støtter hjernens funksjon og kognitive evner.


Grønnkål kan bidra til å støtte vekttap. Den er lavt i kalorier, men høyt i fiber, noe som gir en metthetsfølelse og kan bidra til å holde blodsukkernivået stabilt.


Grønnkål kan være en god kilde til planteproteiner. Det inneholder omtrent 3 gram protein per 100 gram, noe som gjør det til en god proteinkilde for vegetarianere og veganere.


Ikke minst er grønnkål er lett å dyrke. Det er en hardfør plante som tåler kulde og kan dyrkes både inne og ute. Grønnkål tåler noe frost, og smaker faktisk enda bedre etter et par frostnetter. Det er også en plante som gir god avling, så du får mye for pengene. Hvis du sår i omganger, så er du selvforsynt med grønnkål det meste av året. 

Grønnkål kommer i flere varianter. Den vanligste er den grønne, men du finner også lilla og hvit grønnkål. Noen varianter kalles også svart grønnkål, men denne er grønn av farge.

Slik dyrker du grønnkål

Velg en solrik plass med god drenering. Grønnkål trives best på en plass som får mye sollys, men ikke for mye varme.


Klargjør jorden. Grønnkål liker en god jordblanding med litt sand for å drenere godt. Du kan også tilsette litt kompost eller gjødsel for å gi planten næring.


Såing

Så frøene ca 1 cm dypt, og vil ha mye varme, gjerne rett over 20 grader, for å spire. Hold jorden fuktig. Grønnkål liker jevn fuktighet, så sørg for å vanne jorden regelmessig. Etter oppkomsten skal de stå lyst, svalt og luftig for å unngå lange og tynne stilker, og for å unngå rothalsråte. Spirene bør ikke ha under 14 grader, da det øker sjansene for stokkløping (blomstring) betydelig. Frø kan sås direkte i jorden når frosten har gått, eller du kan forkultivere dem innendørs i en kasse eller potter 4-6 uker før utplanting. 


Herde plantene gradvis før utplanting, noe som du kan gjøre når faren for frost er helt borte. De fleste kålslagene tåler en lett frostnatt. Plante ut småplantene noe dypere og pakk jorden rundt. Dette forhindrer kålfluer å legge egg. Grønnkål vil gjerne ha 50 cm mellom plantene, og 50-60 cm mellom radene.


Gjødsle planten. Grønnkål trenger litt næring underveis i vekstsesongen. Du kan tilsette litt gjødsel eller kompost når planten begynner å vokse, og deretter hver 4.-6. uke.


Beskytt planten mot skadedyr. Grønnkål kan bli angrepet av skadedyr som bladlus og kålfluer. Du kan beskytte planten ved å bruke kålnett, eller påføre litt neemolje, eller lage en naturlig skadedyrsbekjemper av hvitløk, chili og vann.


Høsting

Plukk bladene når de er store nok. Plukk nedenfra og opp. Planten vil fortsette å produsere nye blader, så du kan høste gjennom hele høsten og vinteren. Grønnkålen er vinterherdig og smaker best etter noen ordentlige frostnetter. Den er også god før frosten kommer. 


Bladene kan tørkes ved svak varme, eller fryses etter forvelling. Du kan også skylle bladene, legge de i en frysepose og legge i kjøleskapet. Der holder den seg i opptil tre uker.
Grønnkål brukes i blant annet paier, supper, gryter og wok. 


Se vårt utvalg av grønnkål

Sale Off
Grønnkål mix - økologiske frø
69,00 kr

Slik bruker du grønnkål

Grønnkål er svært allsidig, og kan brukes til "alt". Den har  en god og kraftig kålsmak. Den kan brukes både rå og varmebehandlet, og passer godt som wokket, kokt, stekt, smørdampet, bakt eller i smoothie. Den egner seg som garnityr til det aller mest, både kjøtt og fisk. Den er også godt egnet til å lage grønnkålchips, og da kan du krydre med omtrent hva som helst for å sette smak.

Grønnkålchips


Høst inn noen blader, skyll og tørk godt. Skjært bort de tykkeste stilkene. Lag en blanding med olje og selvvalgt krydder; f eks salt, pepper, chili, oregano, parmesan, og vend bladene i oljeblandingen før du steker i ovnen i 5-10 minutter. La bladene ligge utover uten å dekke over hverandre. Du kan også steke de i en airfryer.


For å unngå av bladene blir trevlete, så kan du kna de litt før du dypper de i blandingen.


Grønnkål med nøtter

Hakk nøtter og stek sammen med grønnkål. Hasselnøtter smaker godt sammen, men du kan bruke hvilke som helst nøtter kan brukes, f eks pinjekjerner. Stek med olje, dryss over litt salg for å fremheve smaken.

Grønnkål i wok

Grønnkål passer godt i wok. De gir litt tyggemotstand og gir et grønt innslag i retten. Del opp noen blader som skylles før steking. Husk at grønnkål kan være litt bittert, så det kan være lurt å veie opp med noe søtt i woken også.


Grønnkål i salat
Plukk grønnkål rett fra hagen og putt i salaten! Grønnkål har litt tykkere blader enn salat, og har også litt mer og sterkere smak. Passer godt til grillmat, pastasalat eller til koldtbordet. Grønnkål er godt med litt søtt ved siden av, for eksempel honning, granateple, eple eller appelsin.


Grønnkål i smoothie
Grønnkål egner seg også godt som grønt innslag i smoothie. Forslag: Rens grønnkålblader (40 gr) og riv i småbiter, ha i mikser sammen med f eks spinat (30 gr), ferskrevet ingefær (1 ss) og yoghurt naturell (2 ss), 1,5 dl eplejuice og saften av 1lime. Kjøres til jevn smoothie. 


Se flere dyrketips

Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...
Våre frøposer
Våre frøposer Vi selger frø fra ulike leverandører, og disse posene merkes forskjellig. Her får du en liten innføring i...