Hvordan lykkes med å dyrke aubergine i Norge
Aubergine er en god og allsidig grønnsak, men kan være litt vrien å dyrke. Her er våre tips.
Denne artikkelen inneholder:
Dyrking av aubergine
Aubergine kommer i mange størrelser og fasonger, og er botanisk sett et bær, selv om det i hovedsak benyttes som grønnsak. Aubergine skal varmebehandles før bruk, da den er giftig i rå tilstand siden den inneholder solanin, slik som alle planter i søtvierfamilien og er det samme stoffet som gjør poteten grønn.
Såing
Aubergine er en varmeelskende plante, noe som er naturlig siden dens opphav er i Sør-Asia.
Aubergine kan sås innendørs allerede i januar og fram til mars. Frøet plantes ca 0,5 cm dypt, men trenger mye varme for å spire, rundt 24-30 grader. Når frøene har begynt å spire etter ca 14-30 dager, så kan temperaturen senkes til 12-15 grader i 4-5 dager for å fremme rotveksten, og forhindre overdreven strekk i plantestengelen.
Etter dette kan de settes på 20 grader, men trenger da godt med lys for videre spiring.
Når plantene er rundt 25 cm høye kan de toppes slik at det står igjen 2-4 sideskudd, da vil du få en mer buskete plante. La tre grener få utvikle seg.
Under forkultivering kan du la plantene ha en avstand på 5-7 cm, men denne økes til 50-60 cm når de plantes ut, rundt midten av mai (når det er frostfritt).
Vekstforhold
Kort forklart er aubergine en sensitiv plante som vil ha jevnt høy temperatur og jevnt høy jordfuktighet.
Plantene er følsom for lave temperaturer og temperatursvingninger, så et drivhus eller beskyttet voksested er å foretrekke. Du kan beregne 2-3 planter pr m2 i drivhus.
Det er også viktig at de ikke får for høy voksetemperatur. I et drivhus kan det lett bli varmt, og plantene vil ikke ha over 35-40 grader. Da kan blomstene falle av og fruktene bli mindre, i tillegg til at skallet bli tykkere. Hvis det blir for kaldt, under 15-17 grader, så kan veksten stagnere og blomster og frukter faller av.
Aubergine er spesielt sårbar for den raske overgangen mellom kjølig vårvær til sommervarme kombinert med lav jordfuktighet. Optimal temperatur er 22-25 grader på en klar solskinnsdag, og 18-20 grader i overskyet vær, og da rundt 15-16 grader om natten.
Aubergine er krevende med tanke på jord- og luftfuktighet. Optimal fuktighet i jorden er 70-80%. Plantene bør derfor vannes godt, til jorden er mettet, hver 7-10 dager. Bruk temperert vann, ikke kaldt vann. La gjerne bøtten med vann varmes av solen før vanning. Vannes helst nedenfra. For mye vanning kan derimot føre til at røttene blir forstyrret og plantene råtner. Det viktige er å holde jorden jevnt fuktig, for mye variasjon kan gjøre at blomster og frukter faller av. Plantene vil også helst ha luftfuktighet over 50%.
Aubergine trenger full sol, og trives ikke i skygge. Når planten har fått sitt første ordentlig bladpar, kan de klare seg med 10-12 timer dagslys pr døgn, og etter at de danner knopper er de ikke like avhengige av lysmengden.
Aubergine er også kresen til hva slags jord den får. Den foretrekker lett leiraktig jord, med både organisk og mineralsk gjødsel, men kan dyrkes i de fleste jordtyper. Det er viktig at jorden opprettholdes i tilstrekkelig løs tilstand, med optimal tilførsel av gjødsel og fuktighet. Bruk gjerne 2-3 kg organisk gjødsel (humus, kompost) per kvadratmeter, dette øker effekten av den mineralske næringen.
Gjødsling
Plantene kan gjødsles første gang rundt 10 dager etter utplanting, deretter etter 14 dager. Bruk en nitrogenholdig gjødsel, f eks hønsemøkk. Ha 2-3 kg møkk i en bøtte med vann. Deretter blandes dette ut i 10-15 liter vann. En plante trenger 1-1,5 liter av denne løsningen. Den neste gjødslingen kan gjøres under blomstring.
Forhindre sykdommer og skadedyR
Årsakene til sykdommer på aubergine er som oftest:
- Mangel på lys
- For lite eller mye fuktighet
- For lite næring; sur jord kan forbedres ved å tilsette aske, alkalisk jord kan berikes med torv, mose, barnåler eller sagflis.
- For kalde vekstforhold; røttene vil ha varm jord, og kan få soppinfeksjoner, kaster knoppene eller til og med dør.
Høsting og bruk av aubergine
For å se at frukten er moden, kan du klemme forsiktig med fingrene. Om du ser merker etter fingrene, er frukten moden.
Moden aubergine kan lagres ved 8-10 grader i ca to uker, og du kan oppbevare de i en plastpose eller plastboks.
Bruk av aubergine
Aubergine må varmebehandles før bruk, for å unngå giften solanin som finnes i rå tilstand. Aubergine kan stekes, kokes, bakes, grilles og forvelles.
Aubergine suger til seg smak fra omgivelsene, og er derfor godt egnet sammen med fettholdig mat og saus, f eks Moussaka eller Parmigiana. Krydder som hvitløk, cayennepepper og spisskummen passer godt sammen med aubergine.
Auberginechips
Tempurarøre:
- 90 gr hvetemel
- 60 gr maisenna
- 3 ts bakepulver
- 0,25 ts salt
- 1,5 dl vann
- 0,5 dl fløte
- 1 egg
Bland alt det tørre og alt det våte hver for seg - ha det våte i det tørre uten å røre for mye.
Del aubergine i biter, staver eller skiver, dypp og friter i nøytral matolje.
Dip med aubergine
Du kan enkelt lage din egen dip eller saus som passer med aubergine. Bruk rester av aubergine, løk, hvitløk, paprika, og andre grønnsaker du måtte ha. Kutt i små terninger og fres i olje i pannen. Hell over hakkede tomter, tomatpure eller annen form for tomat. La de putre en god stund i pannen til det har fått en fyldig konsistens. Smak til med krydder. Passer utmerket sammen med bulgur, couscous, ris, naan-brød eller lignenden. Nam!
Vegetarpizza med aubergine
Aubergine er undervurdert på pizza! Hva med å erstatte kjøtt med aubergine?
Skjær aubergine i skiver, pensle med olje og tilsett krydder etter smak. Husk at aubergine lett tar til seg smak.
Stek skivene på begge sider i oljet panne, husk å bruke så mye olje at skivene ikke tørrstekes.
Legg skivene på pizzaen, og bruk gjerne parmesan eller mozarella på toppen. Tilsett andre ingredienser på pizzaen som vanlig.
Stek og nyt!