Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Tips til ferievanningenDet finnes et hav av løsninger for automatisk vanning av dine planter mens du er borte på ferie. De fleste kan med fordel også brukes når du ikke skal på ferie hele sesongen, da mange gir vanning undenifra og sparer både vann, gir bedre plantetrivsel og ikke minst sparer deg for masse jobb.

Her kommer noen tips på hva du bør velge etter hva du skal vanne og ikke minst hvor lenge du skal være borte. Alt finner du under vanning på plukkselv.no her, og ikke glem å ha litt flytende næring i vannet.

 

AUTOMATISK VANNING AV KRUKKER OG POTTER PÅ FERIE

1 UKE FERIE


Her er 2 gode alternativer som vanner sikkert og langsomt dine krukker og potter når du er borte en uke og kanskje litt til:

  • Vanningsbrett med vanningsduk og rist. Ta bort underfat på pottene dine og sett rett på en vanningsduk, som står på en rist i et brett. Fyll vann i brettet. Finnes både for vinduskarm og større versjoner. Her er litt av vanningsduken nedi vannreservoaret som transporterer nok vann til plantene i mange dager, ofte opp til 10-12 dager. Obs! Må være hull i bunn på pottene. Plukkselv har både vanningsduk og rister, hvis du ønsker å lage en versjon selv, eller kanskje en stor versjon i ditt badekar?

  • Dryppvanning med flasker. Prinsippet er det samme men det finnes litt ulike løsninger. Er en spiss som stikkes ned i jorden og gir litt og litt vann, med en vannkilde over. Spiss er enten i plast med små hull og regulator som regulerer mengden vann, eller en sikrere variant i keramikk som svetter vann litt og litt. Vannkilden kan være vanlige plastflasker man skrur (til løsningen med plastspiss), eller vinflasker og glasskuler som man setter rett i keramikkspissene. Selges i pakker med 4 for en billig penge. Spares fort inn kontra døde planter etter ferie.


2 UKER FERIE


Her kommer 4 ulike forslag på vanning som gir deg sjansen til å erise bort fra plantene enda lengre:

  • Dryppvanning med vanntønne. En spiss i keramikk settes i krukken din og vanntønne på 3 liter som er koblet på fylles med vann. En løsning som kan gi tilstrekkelig vann til en 30 liters krukke i flere uker også. Selges i 4 pkn. og kan også brukes i bed.
  • Bruk vasken eller et kar og en vanningsduk. Kjøp en vanningsduk som trekker og fordeler vann, sett plantene på duken og la litt av duken gå ned i vasken eller annen vannbeholder. Vannet trekker opp og gjør at duken alltid er litt våt og planten får tilstrekkelig med vann. Pottene må ha hull i bunn. En billig og enkel løsning som kan vare mer enn 2 uker bare vannbeholdningen er stor nok.
  • Ekstra vanninspotte over potten - grow pot. Utrolig smarte potter med vannreservoar som brukes på toppen av en potte, growbag eller pallekarm. Gir bedre vekst og tilstrekkelig med vann til tomater. Kan også brukes til paprika og bønner

LES OGSÅ: Slik lager du supernæring av ditt matavfall

 

  • Selvvanningspotter. En sikker løsning er jo selvvanningspotter som er lagd for formålet og holder i 1-3 uker alt etter størrelse på vannreservoar og hvor mye vann planten krever. Da er du alltid klar til å reise bort uten å måtte tenke på noe annet enn å fylle vannreservoarene. Vannveiker i bunn av potten samt at litt av jorden alltid er i kontakt med vannreservoaret i bunn sørger for at planten trekker det vannet den trenger. Plukkselv.no har Norges beste utvalg selvvanningspotter i alle størrelse og fasonger.

SE OGSÅ:  Hele vårt utvalg selvvanningspotter

3 ELLER FLER UKER FERIESkal man være borte 3 eller flere uker kreves en vanntank for å sikre tilstrekkelig vann. Det kan også lønnes seg å bruke mer til vanlig vanning også. Koble den til takrennen (medfølger kobling) slik at du benytter deg av overskuddsvann fra taket i stedet for klorfylt vann fra springen.

  • Brett + vannpumpe + vanntank. Et mekanisk sikkert system og ikke minst enkelt system å sette opp. Man setter pottene på et brett hvor man også setter vannpumpen, vannpumpen er så koblet til en stor vanntank. Pumpen sørger da alltid for at det er litt vann i brettet. Det eneste man må huske på er at vanntanken står litt høyere enn brettet/brettene den er koblet til. Man kan kjøpe alle tingene separat hvis man har noe av dette selv. Plukkselvs vanntank kan man også koble til takrennenn slik at den fylles av regnvann. En miljøvennlig metode hvor man også unngår kloret vann til plantene sine.
  • Potter med vannpumpe koblet til vanntank - Easy to grow. Et system som er ferdig og også brukes i profesjonell dyrking. En 47 liters vanntank er koblet til pottene, og en mekanisk pumpe sørger for at det alltid er litt vann i bunn på pottene. Lønner seg ikke bare hvis man reiser mye bort men også ellers for å bruke mindre vann og få plantene til å trives enda bedre.

LES OGSÅ: Vannkannen tar flest planteliv i Norge

 

AUTOMATISK VANNING AV PALLERKARMER OG BED PÅ FERIE


Av alle selvvanningsløsninger for bed og pallekarmer vi har sett, må dette sies å være den enkleste, mest praktiske og ikke minst mest estetiske løsningen av dem alle; keramikkrukker.

  • Keramikk vanningskrukke for bed og pallekarm. Grav ned krukken i pallekarmen eller bedet og fyll krukken med vann. Krukken svetter så litt og litt vann og sørger for at jorden er passe fuktig over tid og plantene trekker vann nedenifra. Krukkene finnes i ulike størrelser og dekker større områder de er. Den minste kan også graves ned i krukker. Så her er det bare å fylle på vann i krukken og reise trygt bort på ferie.
  • Dryppvanning med vanntønne. Les med om denne løsningen under "2 uker for krukker ovenfor". De er også geniale for pallekarmer. Bruker du en slik pr. liten pallekarm er det tilstrekkelig for å kunne reise bort en uke. Bruker du 2 kan du reise bort lengre, osv.


Har man flere pallerkarmer, bed eller krukker kan man lage et system som vanner automatisk kun med regnvann og solcelle.

OBS! Selvvanningssystemer som kobles til åpen vannkran er en annen men effektiv løsning, men det er en risikabel løsning. Anbefales kun hvis man er hjemme og passer på. Ingen forsikring dekker en våt kjeller og tomt ved uhell med slike løsninger.

Alle produktene i saken kan man få kjøpt hos plukkselv her.