Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Så direkte utendørs

Å så frø utendørs selv, i stedet for å kjøpe ferdige planter er en fin måte å spare penger på, og få akkurat den variasjonen du ønsker. Ikke alle har mulighet til forkultivering av frø (så innendørs under lys før utplanting), og få har sitt eget drivhus. Da er direktesåing av frø utendørs en måte å likevel få en flott grønnsaks- og urtehage eller bed fylt med spiselige blomster og annet godt.

Husk at egentlig er de fleste grønnsaker tjent med å bli sådd i jorden der de skal vokse, dette gjelder spesielt rotgrønnsaker som ikke liker at roten blir forstyrret. De fleste planter som sås utendørs blir også mer herdige da de får utikle seg i det miljøet de skal vokse, både hva gjelder sol, vind og varme. Så du har fortsatt god tid til å høste frukter til høsten, selv om du skulle være litt sen.

Hva egner seg å så direkte utendørs?
Flere steder i landet er det varmt nok i jorden til å kunne så utendørs i mai. Noen arter som f.eks. bønner trenger litt mer varme og er tjent med å vente til jorden blir enda varmere, kanskje tidlig juni.

Ta en titt på vår såkalender hvor du kan se når hver eneste art kan sås direkte utendørs og når den da kan høstes. Den finner du ved å trykke her.

Agurk, beter, blomkål, broccoli, erter, gresskar, grønnkål, gulrot, knutekål, hvitkål, kålrot, mais, nepe, persillerot, havrerot, purreløk, reddik, rosenkål, rødkål, alle typer salater (her kan du så i flere omganger for å få høsting hele sommeren), sellerirot, skorsonnerot, spinat og squash kan direktesås i Mai flere steder i Norge, og man kan rekke innhøsting på høsten. Også alle urter, kanskje med unntak av Rosmarin og bladpersille som trenger litt lengre tid. Sommerblomster kan også direktesås.

Hva er lurt å tenke på ved direktesåing?
Jordtemperatur
Se på spiretemperaturen på arten du skal så. Informansjon finner du enten i vår såkalender her på siden eller på produktsiden til sorter handler. Det er temperaturen frøet trenger for å spire. Bønner, squash, aubergine, mais, melon, gresskar, chili, tomat og paprika er typiske sorter som trenger litt høyerere temperatur (ca. 15ºC+ opptil 20ºC). Disse bør du enten vente med og kanskje aller helst forkultivere før utplanting for å rekke innhøstingen.

LES OGSÅ: "Med denne lager du supernæring av ditt eget matavfall, enkelt og luktfritt"

LAST NED: Last ned såkalender og ha alltid på din telefon, pc eller nettbrett

Sådybde og jord
Frø sås 3 ganger så dypt som frøets størrelse. Så store frø sås dypere enn små og de aller minste bare drysses på toppen og klappes litt med hendene. Når man sår direkte utendørs kan det være en fordel å øke dybden litt og spesiellt hvis du ikke får tildekt frøene, for da spiser jo bare fuglene de opp. Husk at jorden over frøet må være løs og luftig. Jobb med jorden til den er løs (kan bruke sikt for å få den finkornet), eller bruk såjord øverst og mer rik jord med kompost og gjødsel lengre ned, som røttene kan forsyne seg av når de vokser og har behov for det. Pass også på å trykke jorden litt flat, spesiellt viktig hvis jorden er veldig løs med mye luftlommer.

Merk og så i system

Når du sår utendørs kan det også komme opp spirer av ville vekster og ugress som kan være vanskelig å skille fra det du har sådd. Så derfor i rekker eller andre mønstre, og merk godt. Da blir det enklere å skille spirene fra det du ønsker, og luke bort det du ikke ønsker. Det kan også være lurt å så litt tettere enn innendørs og heller bare fjerne litt spirer etterpå, for å være sikker. Tenk også på arter som krever oppbinding som erter og bønner og lag innretning for dette før du sår, det er enklere da.

Bruk økologiske frø, hvorfor?
Du lykkes enklere. Det stilles høyere krav til økologiske frø enn "konvensjonelle" frø, særlig hva gjelder spireevnen. De som er på markedet fra plukkselv.no er blandt annet også utvalgt fordi de er mer motstandsdyktige mot sykdommer, og i tillegg har evne til å gi en avling ved lavere gjødselnivå og på temperaturer vi har her hjemme i Norge.

Frø kommer fra en morplante som under tid har lært seg å tilegne spesielle forhold. Så "konvensjonelle" frø er dyrket frem ved bruk av sprøytemidler, og da må ofte barnet ha det samme for å få samme avling. Økologiske frø er bedre egnet til dyrking uten kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske plantevernmidler. Konvensjonelle sorter har blitt avlet kun på avling, og er dermed avhengig av høye gjødslingsnivå. I konvensjonell frøproduksjon blir det brukt en god del kjemisk-syntetiske plantevernmidler for å beskytte mot soppsykdommer og andre angrep som forringer spireevnen. Du bidrar også ved å kjøpe økologiske frø til at det ikke brukes plantevernmidler andre steder, det er et godt argument i seg selv.

Dekk til og hold fuktig
Både for å øke temperaturen litt, samt holde på fuktigheten er det lurt å dekke til frøene med en fiberduk i starten. Legg noen steiner rundt her og der slik at den ikke blåser bort. Det er veldig viktig å holde jorden fuktig for at frøene skal spire. Vær nøye med dette også etter spiring til de har fått utviklet litt blader. Når frøene har spiret kan du fjerne fiberduk. Du kan også bygge duken litt opp med noen pinner, og la de fortsette å vokse under duk for å få planter til å utvikle seg raskere. Her finnes det også flere typer plantetuneller som gir bedre vekstvilkår hvis man ønsker.

BESTILL NYTTIG UTSTYR TIL DIREKTESÅING HER

Angrep fra snegler
Spirer er snadder for snegler. Unngå angrep ved å så i pallekarmer, potter eller andre opphøyde bed, og lag sperrer så de ikke kommer til. Her finnes det utallige løsninger, om det er kanter, middel eller kobberteip.

Se vårt store og spennende utvalg økologiske frø her: